Domowa spiżarnia

Data opublikowania: 30 listopada 2016

Gdzie trzymać żywność? Gdy szafki i półki pękają w szwach od namiaru produktów długoterminowych, przypominamy sobie o zaletach domowej spiżarni. To niewielkie pomieszczenie okazuje się niezwykle cenne. I z tego względu coraz częściej pojawia się w projektach nowoczesnych domów i mieszkań. Nawet malutka komórka, gdzie nie sięgają promienie słoneczne, będzie doskonałym miejscem na przechowywanie przetworów na zimę oraz produktów mącznych.

Planując domową spiżarnię należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym będzie ona spełniać swoją funkcję. Po pierwsze temperatura w tym miejscu nie może przekraczać 15 stopni Celsjusza. Wówczas będziemy mieć pewność, że nasze zapasy żywności zachowają świeżość. W pobliżu oczywiście nie może znajdować się żaden kaloryfer czy grzejnik. Dla zachowania higienicznych warunków całe pomieszczenie warto wyłożyć płytkami ceramicznymi, które są łatwe w czyszczeniu, a dodatkowo będą je ochładzać. W przypadku malowania ścian najlepsze będą farby lateksowe, gdyż pozwalają łatwo zmywać zabrudzenia.

Gudella/bigstockphoto.com

Gudella/bigstockphoto.com

Każda spiżarnia posiada szereg szafek i półek. Te z naturalnego drewna należy pomalować lakierem, co ochroni je przed wilgocią. Żywność będzie wolna od bakterii i grzybów, gdy w pomieszczeniu będzie sucho, dlatego spiżarnia powinna mieć oddzielny kanał wentylacyjny. Przydatny w tej kwestii będzie również wentylator. Ponadto psujące się produkty wpływają na kolejne, dlatego raz na dwa tygodnie należy robić przegląd zapasów. Spiżarnia może okazać się bardzo atrakcyjna dla gryzoni i owadów, więc również wymaga regularnej kontroli pod tym względem.

Najwygodniejsze półki w spiżarni mają wysokość 30 cm. Na wyższej kondygnacji można zamontować kilka głębszych do trzymania rzadziej używanego sprzętu kuchennego i przyborów. Sypką żywność najbezpieczniej trzymać w plastikowych pojemnikach, które dzięki szczelnemu zamknięciu zapewniają trwałość. Produkty w spiżarni muszą mieć swoje miejsce, aby można było je łatwo odnaleźć. Segregację można prowadzić na podstawie ciężaru lub smaku danego artykułu spożywczego – słodkie ze słodkimi, słone ze słonymi. Najważniejsza jest jednak swoboda w korzystaniu z wymarzonej domowej spiżarni, dlatego każdy dopasowuje ją do własnych potrzeb.

Podobne artykuły

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola wymagana są oznaczone *