Urządzanie kuchni – jakich błędów unikać

Data opublikowania: 27 grudnia 2018

Zanim przystąpimy do urządzania kuchni, trzeba ją dokładnie rozplanować i przemyśleć nawet niewielkie szczegóły. W przeciwnym razie korzystanie z niej stanie się niewygodne i męczące, a błędy nie zawsze da się łatwo poprawić.

Niefunkcjonalny, nieergonomiczny układ sprzętów nie tylko dodaje nam pracy i zmusza do niepotrzebnego dreptania, lecz może nawet stwarzać ryzyko dla naszego bezpieczeństwa (np. konieczność przenoszenia gorących garnków przez całą kuchnię). Ustawienie szafek i AGD powinno być zgodne z typową kolejnością prac w kuchni. Najbliżej wejścia powinno się znajdować miejsce, do którego wykładamy kupioną żywność – tam ustawiamy lodówkę i szafki na produkty suche, sypkie bądź o długiej trwałości. Dalej umieśćmy strefę mycia, a więc zlewozmywak, szafki na naczynia, blat na umyte produkty i ewentualnie zmywarkę. Następna jest strefa przygotowywania, a więc główny blat roboczy oraz wszelkie narzędzia do krojenia, rozdrabniania i mieszania (deska, noże kuchenne, mikser, blender itp.). W jej pobliżu powinny się też znaleźć przyprawy. Na końcu ustawmy strefę gotowania i pieczenia – kuchenkę (bądź płytę i piekarnik), okap, szafki na garnki i patelnie, a także ewentualnie mikrofalówkę.

richard_salamander/bigstockphoto.com

Unikajmy stawiania kuchenki czy zlewozmywaka w kącie, bezpośrednio przy ścianie. Takie ustawienie jest bardzo niefunkcjonalne, gdyż podczas zmywania lub gotowania nie mamy wystarczającego pola manewru i grozi nam ciągłe uderzanie łokciem w ścianę. Umieszczanie płyty gazowej (otwarty ogień!) tuż przy ścianie lub wysokiej zabudowie jest wręcz niebezpieczne. Dlatego należy zaplanować chociaż mały blat między kuchenką bądź zlewozmywakiem a ścianą. Nie stawiajmy też płyty kuchennej tuż pod oknem, gdyż jest to niezgodne z przepisami prawa budowlanego. Poza tym w takim ustawieniu nie można nad płytą zamontować okapu.

Szafki kuchenne powinny mieć wysokość dostosowaną do wzrostu osób, które mają z nich korzystać. Kiedyś przyjmowano standard 85 cm dla dolnych szafek, lecz jeśli domownicy są wysocy, może się to okazać dla nich za mało. Z kolei optymalna wysokość górnych szafek jest taka, by dało się do nich wygodnie sięgnąć stojąc na podłodze. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy kuchnia jest jednocześnie bardzo mała i ma wysoki sufit, a nam zależy na maksymalnym zagospodarowaniu przestrzeni. Wtedy na najwyższych półkach górnych szafek umieśćmy rzeczy, z których nie korzystamy na co dzień.

Wyspa kuchenna jest coraz częściej spotykana w mieszkaniach jako rozwiązanie ułatwiające przechowywanie i organizację pracy w kuchni. Jednak są wnętrza, w których wyspa się nie sprawdzi. Jeśli mamy do dyspozycji mikroskopijny aneks kuchenny połączony z niedużym pokojem dziennym albo nasza kuchnia jest długa i wąska, lepiej zrezygnować z wyspy, gdyż będzie zajmowała dużo cennego miejsca, a takie jej zaprojektowanie, by nie utrudniała przejścia, może się okazać niemożliwe. Jednak nawet jeśli mamy dość miejsca na wyspę, powinniśmy zwrócić uwagę na jej odpowiednie usytuowanie. Nie może ona blokować dostępu do drzwi. Odstęp między wyspą a szafkami nie może też być zbyt wąski. Powinniśmy być w stanie swobodnie przykucnąć na podłodze i otworzyć drzwiczki, gdy chcemy coś wyjąć z dolnych szafek. Same drzwiczki (szafek czy urządzeń AGD) nie powinny ze sobą kolidować.

Na etapie projektowania kuchni należy też wziąć pod uwagę odpowiednią liczbę i układ kontaktów. Gdy jest ich zbyt mało i są źle rozmieszczone, trudno jest zorganizować pracę w kuchni, bo nie można korzystać z kilku urządzeń jednocześnie. Zdarza się też, że danego urządzenia nie da się podłączyć do jedynego wolnego gniazdka na ścianie i jednocześnie postawić na blacie, bo kabel nie sięga, więc trzeba korzystać z przedłużacza, który nie wygląda zbyt ładnie. Wiedzą coś o tym użytkownicy niektórych starszych mieszkań, urządzanych w czasach, gdy w kuchni do prądu podłączano jedynie lodówkę i ewentualnie mikser czy młynek do kawy. Dzisiaj kuchenki gazowe zostały wyparte przez elektryczne, a do tego przeważnie mamy jeszcze zmywarkę, mikrofalówkę, ekspres do kawy czy toster. Wszystkie te sprzęty powinny dać się wygodnie podłączyć. Dlatego dobrze jest zaplanować po jednym gniazdku na każde duże urządzenie AGD i co najmniej dwa blisko blatu na małe urządzenia mające stać na blacie.

Podobne artykuły

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola wymagana są oznaczone *