Wybór kuchenki wolnostojącej

Data opublikowania: 8 maja 2018

Kiedyś na rynku dominowały kuchenki gazowe. Obecnie mamy wybór między gazowymi, elektrycznymi i gazowo-elektrycznymi. Wybór zależy nie tylko od naszych preferencji, lecz także od warunków w kuchni.

Kuchnie gazowe

Kilkadziesiąt lat temu były najpopularniejszą, jeśli nie jedyną opcją. Obecnie ustępują popularnością elektrycznym – również dlatego, że nie wszędzie można je podłączyć (nie do wszystkich budynków doprowadzony jest gaz). Zalety kuchenek gazowych to prostota użytkowania i z reguły niższa cena niż w przypadku kuchenek elektrycznych. Niektóre osoby twierdzą też, że potrawy gotowane i smażone na ogniu mają lepszy smak.

brizmaker/bigstockphoto.com

W przypadku kuchenek gazowych trzeba zachować szczególną ostrożność, jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkowania. Nie należy ich instalować w pobliżu okien, gdyż przeciąg może zdmuchnąć płomień. W kuchni musi się znajdować co najmniej jeden kanał wentylacji grawitacyjnej, a jeśli chcemy do jednego kanału podłączyć okap, należy zapewnić także kanał dodatkowy.

Współczesne kuchenki są jednak bardziej bezpieczne niż te sprzedawane wiele lat temu. Posiadają zabezpieczenia odcinające gaz w przypadku zgaśnięcia płomienia. Utrudnione jest też przypadkowe zapalenie gazu, gdyż palnik trzeba nie tylko odkręcić, lecz także wcisnąć i przytrzymać.

Czy kuchenki gazowe są ekonomiczne w użytkowaniu? Z jednej strony gaz ziemny jest tańszy niż energia elektryczna. Z drugiej – kuchenek gazowych nie da się wyregulować tak precyzyjnie jak elektrycznych, więc wykorzystanie gazu nie zawsze jest efektywne.

Kuchnie elektryczne

Kuchnię elektryczną można podłączyć w każdym domu, gdyż nie wymaga dostępu do gazu.  Kuchenka elektryczna nie wymaga również tak sprawnej wentylacji jak gazowa. Jednak jeśli mamy instalację starego typu, może być potrzebne jej zmodyfikowanie, a nawet wymiana. Pamiętajmy też, że w razie przerwy w dostawie prądu korzystanie z kuchenki elektrycznej jest niemożliwe.

Kuchnie elektryczno-gazowe

W tym przypadku mamy zwykle połączenie palników gazowych na płycie grzewczej z piekarnikiem elektrycznym. Niektóre kuchenki mają też na płycie zarówno palniki gazowe, jak i elektryczne elementy grzewcze. Jest to niezły wybór dla osób, które dużo gotują na płycie, ale rzadziej korzystają z piekarnika. Takie kuchenki nie wymaga też przyłącza trójfazowego. Poza tym w razie awarii prądu wciąż pozostaje możliwość gotowania na gazie.

Podobne artykuły

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola wymagana są oznaczone *