Wybór piekarnika i płyty kuchennej do zabudowy

Data opublikowania: 10 maja 2018

Jeśli chodzi o kuchnie do zabudowy, można kupić sprzęt typu 2 w 1, ale można też dobrać płytę kuchenną i piekarnik osobno. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Płyty kuchenne

Płyty gazowe z tradycyjnymi palnikami są zwykle niedrogie w porównaniu z innymi rodzajami płyt (najprostsze można kupić już od 300-400 zł), choć zdarzają się modele typu „gaz pod szkłem”, które mogą kosztować i kilka tysięcy. Jednak nie wszędzie mogą być podłączone – w nowym budownictwie przyłącza gazu nieraz nie są już dostępne.

Obecnie sprzedawane płyty gazowe są wygodniejsze i bezpieczniejsze niż te znane sprzed lat. Palniki są zabezpieczone przed przypadkowym wypływem gazu. Nie trzeba też używać zapałek, gdyż są wyposażone w automatyczne zapalarki.

Pewnym mankamentem może być to, że typowe płyty (z palnikami na wierzchu) są trudniejsze w czyszczeniu ze względu na obecność metalowych rusztów i wystających elementów.

Jeśli chodzi o płyty elektryczne, mamy do wyboru płyty ceramiczne i indukcyjne.

navintar/bigstockphoto.com

Płyta ceramiczna też może być niedroga – ceny zaczynają się od 500-600 zł. W płycie takiej znajdują się spiralne grzałki elektryczne bądź lampy halogenowe. Zatem nie mamy tu do czynienia z otwartym płomieniem. Jednak płyty ceramiczne charakteryzują się dużą bezwładnością cieplną – dość powoli się nagrzewają, ale i wolno stygną, więc należy uważać tuż po gotowaniu, by się nie poparzyć. Można jednak łatwo dostosować temperaturę grzania do rodzaju przygotowywanej potrawy. Są też dostępne funkcje blokady przed przypadkowym włączeniem.

Płyta indukcyjna wykorzystuje technologię indukcji elektromagnetycznej. Między naczyniem a płytą wytwarza się pole magnetyczne, które ją rozgrzewa. Dlatego do płyt indukcyjnych potrzebne są specjalne naczynia z warstwą metalu ferromagnetycznego. Jeśli więc mamy lub chcemy kupić taką płytę, zwracajmy uwagę na oznaczenia garnków i patelni, czy się do niej nadają – w przeciwnym razie będą bezużyteczne. Płyty indukcyjne są uznawane za najbardziej energooszczędne, gdyż prąd włącza się tylko w czasie bezpośredniego kontaktu między płytą a naczyniem.

Zarówno płyty ceramiczne, jak i indukcyjne wymagają ostrożności w obchodzeniu się z nimi. Unikajmy stawiania na nich bardzo ciężkich naczyń czy stosowania ostrych narzędzi, które mogłyby je zarysować.

Piekarniki do zabudowy

Obecnie producenci odchodzą od piekarników gazowych – w handlu dostępne są jedynie nieliczne modele. Znacznie większy wybór mamy, jeśli chodzi o piekarniki elektryczne. Standardem są grzałki górne i dolne z możliwością przełączania między nimi, a także termoobieg (grzałka i wentylator). Niektóre piekarniki mają także funkcję mikrofali oraz funkcję gotowania na parze.

Piekarniki z funkcją czyszczenia są wygodne w użytkowaniu i oszczędzają czas, który trzeba by poświęcić na czyszczenie ręczne. W piekarnikach z czyszczeniem parowym wytwarza się para wodna. Rozmiękcza ona zanieczyszczenia, które wystarczy zetrzeć ściereczką. Czyszczenie pyrolityczne to spalanie zanieczyszczeń na popiół w bardzo wysokiej temperaturze. Popiół również wystarczy zebrać ściereczką. Z kolei czyszczenie katalityczne wykorzystuje porowate wkłady absorbujące zanieczyszczenia.

Dla bezpieczeństwa istotna jest funkcja blokady przed przypadkowym uruchomieniem, blokady drzwi, a także blokady przed zmianą ustawień. Dzięki temu osoby, które mają małe dzieci, nie muszą się obawiać, że dziecko zrobi sobie krzywdę bawiąc się pokrętłami i przyciskami piekarnika. Inne zabezpieczenia spotykane we współczesnych piekarnikach to drzwi i obudowy zabezpieczone przed nagrzewaniem się, nawet podczas pieczenia w bardzo wysokich temperaturach.

Podobne artykuły

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola wymagana są oznaczone *