Zlewozmywaki i baterie – jak wybrać?

Data opublikowania: 28 grudnia 2016

Zlewozmywak jest jednym z ważniejszych elementów kuchni i łazienki. Od wyboru konkretnego modelu zależeć będzie nie tylko estetyka pomieszczenia, ale również jego funkcjonalność. Poniżej kilka porad, czym kierować się wybierając zlew i baterię.

Nowoczesny zlewozmywak nie służy wyłącznie do mycia naczyń, ale pełni wiele dodatkowych funkcji – myjki do warzyw i owoców, durszlaka, sitka, deski do krojenia, blatu roboczego, a nawet urządzenia do pozbywania się resztek jedzenia. Im bardziej rozbudowane opcje, tym wyższa jest jego cena. Dlatego wybierając zlew nie należy kierować się tym, by tych udogodnień miał jak najwięcej, ale tym, z ilu z nich rzeczywiście będziemy korzystać i czy mamy na to wystarczająco dużo miejsca.

joegough/bigstockphoto.com

Następnym elementem jest wielkość zlewu, która powinna być dostosowana do szerokości blatu (o ile na nim będzie osadzony). W zależności od tego, ile brudnych naczyń „produkujemy”, czy gotujemy w domu i jak wiele osób liczy gospodarstwo domowe, możemy wybierać zlew jedno lub dwukomorowy, a nawet kombinacje takie jak 1,5 czy 2,5 komory. Połówka w tym wypadku to mniejsza komora, która może służyć jako ociekacz do umytych naczyń albo miejsce do mycia warzyw i owoców.

Obecnie zlewozmywaki produkowane są z różnych materiałów, które różnią się wytrzymałością, sposobem utrzymania czy fakturą. Najpopularniejsze egzemplarze wykonane są z chromoniklu; są odporne na działanie temperatur i ścieranie oraz łatwe w utrzymaniu – nie poddają się działaniu środków czyszczących. Ich powierzchnia może być gładka (błyszcząca), matowa lub o fakturze lnianej tkaniny.

Zlewy wykonane z innych materiałów – żywic syntetycznych, krzemu, kwarcu, wodorotlenku glinu czy granitu swoim wyglądem przypominają naturalny kamień. Urządzenia te są odporne na wysokie temperatury, ścieranie, można do ich czyszczenia używać środków chemicznych, jednak są dużo mniej odporne na uderzenia i sporo droższe. Inne materiały stosowane w produkcji to szkło i kamień – cechuje je wysoka odporność na temperatury i uszkodzenia mechaniczne, jednak nie wszystkie można czyścić przy użyciu środków chemicznych.

Baterię natomiast należy dobierać w taki sposób, by wraz ze zlewem tworzyła funkcjonalną całość – kran musi być odpowiedniej długości i zamontowany na tyle wysoko, by korzystanie z niego było wygodne i nie powodowało, że woda będzie chlapała na boki. Strumień wody powinien padać na środek komory.
Do wyboru mamy baterie ścienne lub sztorcowe. Pierwsze montowane są bezpośrednio na ścianie jako zakończenie rur, drugie zamontowane są na obrzeżu zlewozmywaka. Tę opcje wybiera się, gdy odległość zlewu od ściany jest zbyt duża na zamontowanie baterii ściennej. W dalszej kolejności należy zdecydować się między baterią jedno- lub dwuuchwytową – pierwsza pozwala na ustawienie strumienia i temperatury wody jedną ręką, może więc okazać się praktyczniejsza, szczególnie w kuchni.

Podobne artykuły

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola wymagana są oznaczone *